Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Ptosiscorrectie

Gehinderd worden bij het recht vooruit kijken door een hangend ooglid. Deze patiënt heeft last van een ‘ptosis’
Gehinderd worden bij het recht vooruit kijken door een hangend ooglid. Deze patiënt heeft last van een ‘ptosis’
Na een ptosiscorrectie d.m.v. een 'levatorplastiek' door plastisch chirurg Michel Cromheecke, kijkt deze patiënt weer moeiteloos recht vooruit.
Na een ptosiscorrectie d.m.v. een 'levatorplastiek' door plastisch chirurg Michel Cromheecke, kijkt deze patiënt weer moeiteloos recht vooruit.

Een ptosiscorrectie van de bovenoogleden wordt uitgevoerd als niet de huid, maar een defect aan het hefspiertje de oorzaak is van een hangend ooglid. Voor veel patiënten die kampen met een ptosis van een of beide oogleden, komt dit defect als een verrassing. Zij ervaren hinder van een hangend ooglid, maar weten niet waardoor dit veroorzaakt wordt.
Bij een bezoek aan onze kliniek  i.v.m. klachten van moeheid/ beperkt zicht en/ of een zwaar gevoel, blijkt dat een ptosis de boosdoener is. Gelukkig is dit goed en veilig te verhelpen. 

Door middel van een levator plastiek wordt een ptosis gecorrigeerd. Soms wordt tegelijkertijd ook overtollige huid verwijderd. Er wordt dan een ptosiscorrectie + bovenooglidcorrectie uitgevoerd.

Een 'normale' bovenooglidcorrectie wordt bij Zipper Clinics ook door Jenny Ketel, algemeen chirurg, uitgevoerd. Zij doet echter geen ptosis chirurgie.
Vermoed je dat je een ptosis hebt? Dan kun je de afspraak voor het consult het beste bij Michel Cromheecke inplannen. Wanneer bij dr. Jenny Ketel blijkt dat er sprake is van een ptosis, zal zij je uiteraard naar hem doorverwijzen.

Plastisch chirurg Michel Cromheecke voert bij Zipper Clinics veel ptosiscorrecties uit. Het is een operatie die door hem onder plaatselijke verdoving in onze hoofdvestiging te Enschede wordt uitgevoerd. Voor het consult dat vooraf plaatsvindt, kun je in onze klinieken in Apeldoorn en Enschede terecht. Ook voor de nazorg (controle en het verwijderen van de hechtingen) kom je in de kliniek terug die voor jou het meest dichtbij is.

Direct een afspraak maken voor een kosteloos consult

Een ptosiscorrectie wordt over het algemeen als pijnloos ervaren: zowel de ingreep als de periode van herstel. Wel moet je er rekening mee houden dat je gedurende 1-2 weken blauw/ gezwollen bent. Doorgaans ben je na een week weer ‘toonbaar’. Echter, vanaf één dag na de operatie mag en kun je bijna alles weer doen. Alleen het gebruik van zwembad en sauna en het beoefenen van contactsporten is de eerste week niet toegestaan.

Zipper Clinics krijgt op ZorgkaartNederland.nl wekelijks nieuwe waarderingen van cliënten die hun oogleden bij Zipper Clinics hebben laten uitvoeren. Als je nog aan het overwegen bent of en waar je de operatie wilt laten uitvoeren, raden we je aan om de reviews op ZorgkaartNederland.nl te bekijken. Dit is een onafhankelijke site van Patiëntenfederatie Nederland.

Ptosiscorrectie kosten

De kosten van een ptosiscorrectie bedragen € 1450,00. 
Wanneer de ptosiscorrectie wordt uitgevoerd in combinatie met een bovenooglidcorrectie bedragen de kosten € 1795,00

Prijzen zijn voor twee ogen, inclusief alle geleverde voor- en nazorg. Een consult bij onze (plastisch) chirurgen is overigens geheel vrijblijvend en kosteloos.
Direct een afspraak maken voor een kosteloos consult

We begrijpen dat je veel vragen hebt wanneer je een bovenooglidcorrectie overweegt. Daarom leggen we je hieronder uitgebreid uit wat je kunt verwachten.

1. Wat houdt een consult in?
2. Klachten van hangende bovenoogleden?
3. Wat kun je zelf doen?
4. Hoe verloopt de operatie?
5. Wat kun je verwachten van het herstel?
6. Zijn er risico's?
7. Wanneer wordt een ptosiscorrectie vergoed?
8. Wat kost een ptosiscorrectie?

Voor & na foto's van een ptosiscorrectie

Voor de ptosiscorrectie: ernstige blikveldbeperking bij het recht vooruit kijken.
Voor de ptosiscorrectie: ernstige blikveldbeperking bij het recht vooruit kijken.
Na de ptosiscorrectie is er sprake van zeer duidelijk verbetering: geen beperking meer bij recht vooruit zien. Operatie door plastisch chirurg Michel Cromheecke
Na de ptosiscorrectie is er sprake van zeer duidelijk verbetering: geen beperking meer bij recht vooruit zien. Operatie door plastisch chirurg Michel Cromheecke
Het wijd open sperren van de oogleden is bij een ptosis vaak niet goed mogelijk.
Het wijd open sperren van de oogleden is bij een ptosis vaak niet goed mogelijk.
Na de ptosiscorrectie is de patiënt in staat de ogen wagenwijd open te sperren. Operatie door plastisch chirurg Michel Cromheecke
Na de ptosiscorrectie is de patiënt in staat de ogen wagenwijd open te sperren. Operatie door plastisch chirurg Michel Cromheecke

1. Wat houdt een consult in?

Tijdens het consult zal de plastisch chirurg onderzoeken of de klachten inderdaad het gevolg zijn van het hefspiertje (levator), die langzaam losgelaten heeft en daardoor niet goed meer functioneert. Het is ook mogelijk dat de klachten (tevens) het gevolg zijn van huidoverschot of een lage wenkbrauwstand. De plastisch chirurg is opgeleid om al deze aandoeningen te herkennen en zo nodig te behandelen.

Wanneer een ptosis wordt vermoed, zal de chirurg vragen om je ogen zo ver mogelijk open te sperren/ je oogleden op te trekken. Als dat niet goed mogelijk is, wijst dat vaak op een ptosis. 
Een ptosiscorrectie hoeft niet altijd direct te worden behandeld. Soms is er sprake van een beginnende ptosis, waardoor de patiënt hiervan nog weinig hinder ervaart.

Tijdens het consult wordt uitgebreid besproken wat je van de ingreep, het herstel en resultaat kunt verwachten. Ook worden er foto's genomen van de oogleden. Deze foto's komen in jouw digitale dossier en vallen uiteraard onder de geheimhoudingsplicht. Deze foto's zullen nimmer zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van jou aan derden getoond worden.

Het consult vindt plaats in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is: Apeldoorn of Enschede. Een consult duurt ongeveer 15 minuten en is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Indien gewenst kun je na afloop van het consult een datum plannen voor het laten uitvoeren van de ingreep. In de regel kun je binnen 4 weken geopereerd worden. Ook is het mogelijk om de operatie verder vooruit te plannen, als dat goed uitkomt i.v.m. de timing van het herstel. Je kunt er rekening mee houden dat je gedurende een week goed kunt zien dat je aan je oogleden geopereerd bent. Dit is voornamelijk de eerste paar dagen het meest zichtbaar.

BW High Res-4392

2. Klachten van hangende bovenoogleden?

Wanneer je wordt beperkt door je hangende oogleden, kun je een operatie overwegen. Een ptosiscorrectie verhelpt problemen bij het zien (blikveldbeperking), als vaak ook klachten van een zwaar en drukkend gevoel van hangende bovenste oogleden. Ook wanneer je vindt dat je er vermoeid uitziet (een vermoeide blik), is een ptosiscorrectie mogelijk een geschikte behandeling om je er beter en frisser uit te laten zien.

Er is geen leeftijdgrens voor het laten uitvoeren van een ptosiscorrectie. Deze operatie geeft een goed resultaat aan cliënten van zowel dertig als zeventig jaar oud. Het kan zijn dat je al vanaf je geboorte last hebt van een ptosis. Dit wordt ook wel een congenitale ptosis genoemd.

Indien op de juiste manier uitgevoerd, is een ptosiscorrectie een veilige ingreep met een voorspelbaar goed en duurzaam resultaat.  

Soms wordt een ptosiscorrectie gecombineerd met een bovenooglidcorrectie. Wanneer je ook last hebt van overtollige huid, is het tegelijktijdig laten uitvoeren aan te bevelen. Een ervaren plastisch chirurg zal dit graag tegelijkertijd opereren. Voor de cliënt bespaart het een extra operatie, hersteltijd en geld.

3. Wat kun je zelf doen?

Stoppen met roken is wat ons betreft geen vereiste voordat je een ptosiscorrectie kunt laten uitvoeren. (Wel is het zo dat als je de kwaliteit van de huid van je gezicht niet verder wilt verslechteren, stoppen met roken de beste maatregel is!)

Het nut van Arnica en Vitamine C en/of E in crèmevorm, voor of na de ingreep, is wetenschappelijk nooit aangetoond. Dit wordt door ons dan ook niet geadviseerd, maar ook niet afgeraden. Benieuwd naar het wetenschappelijk onderzoek over het effect van Arnica op het herstel van een ooglidcorrectie? Lees hier het artikel.

Draag je lenzen? Dan verzoeken wij je om deze voor de ingreep uit te doen. Zodra de lenzen ingebracht kunnen worden zonder aan het ooglid te trekken, mag je weer lenzen dragen. De meeste mensen dragen de eerste dagen na de ingreep een bril. Harde lenzen mogen na twee dagen weer gedragen worden.

Wanneer je wimperextensions draagt, dan mag je deze laten zitten tijdens de ptosiscorrectie. We kunnen echter niet garanderen dat ze er na de operatie allemaal nog netjes opzitten.

Het koelen van de oogleden na de operatie heeft geen aanvullende waarde. Michel Cromheecke heeft hier samen met een aantal collega's onderzoek naar gedaan. Soms kan het wel prettig zijn om na de ingreep thuis een kompres op de ogen te leggen. Dit mag zowel een koel als een warm kompres zijn. Bij Zipper Clinics krijg je duidelijke uitleg hoe te handelen na de ingreep.

Belangrijk om te weten is dat je de volgende dag eigenlijk alles weer mag doen.

4. Hoe verloopt de operatie?

Een levator plastiek gebeurt over het algemeen onder plaatselijke verdoving. Dat betekent dat je niet nuchter hoeft te zijn en vooraf mag eten en drinken zoals je gewend bent te doen. De ingreep duurt ongeveer een uur. We vragen je er vijftien minuten van te voren te zijn.

De operatie wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg, operatie- assistent en 'omloop'. Tijdens de operatie hangt een ontspannen sfeer.
Vlak voor de operatie  bespreekt de plastisch chirurg nogmaals rustig met je wat je van de operatie kunt verwachten. Hij tekent vervolgens het deel van de huid af dat geopereerd zal worden. Onder plaatselijke verdoving wordt een kleine snee in het bovenooglid gemaakt en de spier weer vastgezet. Indien besproken zal ook het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, weggehaald worden. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het  bovenooglid. Zo'n litteken wordt na verloop van tijd praktisch volledig onopvallend.

Na de operatie blijf je nog ongeveer een half uur bij ons in de kliniek, zodat je even kunt bijkomen van de operatie. Nadat je wat gegeten en gedronken hebt en je je goed voelt, mag je weer naar huis. Je mag overigens niet alleen naar huis. Dat heeft ermee te maken dat je mogelijk verminderd alert bent in het verkeer. We raden dan ook aan om iemand mee te brengen, die je naar huis kan rijden of begeleiden.

Kinderen en huisdieren, hoe lief ook, zijn helaas in de kliniek niet toegestaan..

BW High Res-4418
BW High Res-4418

5. Wat kun je verwachten van het herstel?

Na een ptosiscorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw, rood en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat je niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht, zodat wassen en douchen mogelijk blijft. De pleistertjes op de uiteinden van de hechtdraden mogen nat worden en blijven zitten totdat je weer bij ons terugkomt voor de eerste controle.

Koelen thuis is niet nodig. Wel is het verstandig om op de dag van de operatie thuis rustig aan te doen. Met rust bedoelen we: op de bank of in het bed. Het is voor je eigen comfort en een vlot herstel van belang dat je na de operatie zo min mogelijk werkzaamheden verricht. Liever dus ook geen lichte huishoudelijke taken. Dit advies geldt slechts een dag. De volgende dag mag je alles weer doen. Inclusief inspannend werk en sportactiviteiten. Dit staat een voorspoedig herstel niet in de weg.

De wond kan in de loop van de dag nog wat na blijven bloeden. Soms geeft dit een wat vertekend beeld van de wond en lijkt het alsof de wond openstaat. Maak je in dat geval geen zorgen, dit is niet het geval.

Douchen en het wassen van je gezicht en haren is weer mogelijk vanaf de dag na de operatie. Je oogleden en de pleisters mogen dan gerust nat worden en je mag de bloedrestjes er als het lukt afhalen. Het nemen van een bad kun je beter een week uitstellen. Ook  met zwemmen en sauna kun je na de ptosiscorrectie het beste minimaal een week wachten.

Voordat je 's avonds gaat slapen smeer je je oogleden in met de daarvoor bedoelde vaselinecrème die je hiervoor van ons krijgt. Dit blijf je de dagen erna twee tot drie keer per dag doen. Omdat de vaseline een vette creme is die niet of nauwelijks intrekt, houdt het de huid goed soepel, wat een prettig gevoel geeft en de littekens mooi en snel zal laten genezen. 

Na vier tot zeven dagen kom je terug voor het verwijderen van de hechtingen. Nadat de hechtingen verwijderd zijn, mag je alweer gauw make-up gebruiken. Maak gebruik van een make-remover op basis van olie, zodat je mascara e.d. er gemakkelijk vanaf kunt halen.

Houd er bij het plannen van de ingreep rekening mee dat je er waarschijnlijk gedurende een week niet zo "toonbaar" uitziet. Dit is de eerste drie dagen het ergst, waarna verkleuring en zwelling snel zullen verdwijnen. De hersteltijd is wat dat betreft zeer kort: over het algemeen zie je na twee weken nauwelijks meer iets van de operatie. Na zes weken kun je het eindresultaat goed beoordelen.

Na een ptosiscorrectie verblijf je nog ca. 30 minuten op de recovery om even bij te komen van de ingreep
Na een ptosiscorrectie verblijf je nog ca. 30 minuten op de recovery om even bij te komen van de ingreep

6. Zijn er risico's?

Soms kunnen na een ptosiscorrectie de bovenoogleden op de dag zelf nog wat "nabloeden". Dit kan verholpen worden door rust. Ook kan het voorkomen dat je je ogen de eerste paar dagen na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Dit is niet blijvend en heeft met de zwelling te maken. Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is duurzaam, hetgeen inhoudt dat het resultaat ook op langere termijn vaak erg goed is.

Het optreden van een infectie na een ptosiscorrectie is, mits deskundig uitgevoerd, een complicatie die uitermate zeldzaam is.

In een heel enkel geval kan het ooglid wat gaan trekken, als reactie op het litteken. Soms duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kun je last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden en/of wimpers of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen ook deze klachten echter vanzelf.

Bij een enkele patiënt ontstaat enkele weken tot maanden na de operatie een bultje in het litteken: een kleine atheroomcyste.  Dit is een goedaardig bultje dat in principe niet behandeld hoeft te worden, maar waar je je waarschijnlijk wel vanuit esthetisch oogpunt aan stoort. Het is voor de plastisch chirurg een kleine moeite om deze te verwijderen en als patiënt ervaar je hiervan geen last. Als je bij Zipper Clinics geopereerd bent, kun je hiervoor kosteloos een afspraak maken in een van onze klinieken.
Probeer het bultje niet zelf te verwijderen! Dat is niet verstandig omdat de cyste dan mogelijk ontstoken raakt.

7. Wanneer wordt een ptosiscorrectie vergoed?

Af en toe komt een patiënt met een ptosis voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking. Je zorgverzekeraar heeft een aantal, vaak strenge, voorwaarden opgesteld waar je aan dient te voldoen voordat je de ingreep vergoed krijgt. Deze voorwaarden zijn soms lastig in de polisvoorwaarden terug te vinden. Je kunt je zorgverzekeraar vragen om je deze voorwaarden te doen toekomen.

Beoordeling tijdens het consult
Wanneer je voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar, zal de chirurg je hierop wijzen tijdens het consult. De ingreep kan dan niet bij Zipper Clinics worden uitgevoerd, omdat Zipper Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars. Wél is het mogelijk om de operatie door plastisch chirurg Michel Cromheecke uit te laten voeren in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg, waar hij tevens werkzaam is. We zullen je dan na het consult verwijzen naar dit ziekenhuis.

BW High Res-4490

8. Wat kost een ptosiscorrectie?

- Ptosiscorrectie € 1450,00
- Ptosiscorrectie met bovenooglidcorrectie wanneer tegelijkertijd uitgevoerd € 1795,00

Prijzen zijn inclusief plaatselijke verdoving en alle geleverde voor- en nazorg.
Er zijn geen bijkomende kosten.

We hopen dat de meeste van je vragen over een ptosiscorrectie beantwoord zijn op deze pagina. De vraag die overblijft is waarschijnlijk of jouw oogleden geschikt zijn voor deze operatie.
Die vraag beantwoorden we graag als we je zien tijdens een vrijblijvend consult bij plastisch chirurg Michel Cromheecke. Je bent van harte welkom!

Direct een afspraak maken voor een vrijblijvend consult
Of bel van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur met een van onze consulenten op 088 - 111 9696.

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.5/10 - 801 beoordelingen