Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

"Koelen na ooglidcorrectie zinvol?"

Gepubliceerd op 20 oktober 2016
"Koelen na ooglidcorrectie zinvol?"

Het is een veelgestelde vraag in onze klinieken. "Nee, luidt ons antwoord dan, "dat raden wij af: Koelen nadat je een ooglidoperatie hebt ondergaan lijkt niet zinvol."
Plastisch chirurg Michel Cromheecke, voorheen medisch directeur bij Bergman Clinics, deed er samen met zijn collega's onderzoek naar. Lees hieronder de publicatie in Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 

Ooglidchirurgen adviseren patiënten standaard om het operatiegebied na de ingreep meermaals te koelen, met de intentie om postoperatieve zwelling en pijn te beteugelen. Een gerandomiseerde studie in de Bergman Clinics in Heerenveen en Zwolle suggereert echter dat deze praktijk geen toegevoegde waarde heeft (Plast Reconstr Surg. 2015:135:277e-81e).

Bij 38 deelnemers met hangende oogleden voerden plastisch chirurgen beiderzijds een ooglidcorrectie uit, waarna op basis van loting 1 van de 2 ogen met een koelelement werd gekoeld, met het andere oog als ongekoelde controle. In de kliniek koelden ze het oog gedurende 30 minuten direct na de operatie en de patiënt kreeg een schema mee om hetzelfde oog bij thuiskomst weer een kwartier koud te maken en dat de dag erna nog 3 maal te herhalen. Dit is in Nederland een gebruikelijk koelprotocol.

Een uur, een dag , een week en een maand na de operatie constateerden de onderzoekers geen significant verschil in zwelling roodheid of mate van bloeduitstorting tussen het gekoelde en het niet gekoelde oog. De patiënten rapporteerden iets minder pijn aan de gekoelde ogen direct na het postoperatief koelen en op de dag erna, maar dit leek klinisch gezien niet relevant gezien de lage pijnscores en minieme verschillen.

Shariselle Pool en haar collega’s concluderen dan ook dat het na ooglidchirurgie koelen van de ogen medisch gezien achterwege kan worden gelaten. Het lijkt hen daarom pragmatisch de beslissing tot het wel of niet afkoelen van het wondgebied over te laten aan de individuele patiënt. Dat zou in de praktijk ook kosten kunnen besparen, want van de patiënten gaf minder dan 30% de voorkeur aan het koelprotocol. Bijna 40% zou liever niet koelen en de rest maakte het niet uit.

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.5/10 - 493 beoordelingen