Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Onderooglidcorrectie

Algemeen

Veel mensen hebben last van wallen en kringen onder hun ogen. Deze zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog in combinatie met het veranderen van de hoeveelheid vet onder het oog. Soms ontstaat de zwelling door vochtophoping in het ooglid. Ook kunnen er pigmentafwijkingen optreden die ontsierend zijn.

Klachten van de onderoogleden zijn over het algemeen cosmetisch van aard: "men vindt het niet mooi". Om die reden wordt een onderooglidcorrectie nooit vergoed door de zorgverzekeraar.

Ooglidwallen kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men deze operatie blepharoplastiek. Vaak wordt een onderooglidcorrectie gecombineerd met een bovenooglidcorrectie.

Het aspect van onderoogleden kan soms ook verbeterd worden door het toepassen van fillers of lipofilling. Aan de hand van jouw wensen en de oorzaak van de klachten kan de juiste behandeling gekozen worden.

 

Wat kan je zelf doen?

Huidoverschot van de bovenoogleden heeft als belangrijkste oorzaak veroudering en daardoor elasticiteitsverlies. Met name roken tast de kwaliteit van de huid aan. Stoppen met roken is altijd goed om de kwaliteit van de huid van je gezicht niet verder te verslechteren.

Het nut van Arnica en Vitamine C en/of E in crŤmevorm voor of na de ingreep is wetenschappelijk nooit aangetoond. Gebruik hiervan wordt niet geadviseerd maar ook niet afgeraden. Benieuwd naar het wetenschappelijk onderzoek over het effect van Arnica op het herstel van een ooglidcorrectie? Lees hier het artikel.

Wanneer je wimperextensions draagt, kun je deze voor de onderooglidcorrectie het beste (tijdelijk) laten verwijderen. Ze zitten tijdens de operatie van de onderoogleden in de weg.

Koelen van de oogleden na de operatie heeft geen aanvullende waarde. Michel Cromheecke heeft hier samen met een aantal collega's onderzoek naar gedaan.

Soms kan het wel prettig zijn om na de ingreep thuis een kompres op de ogen te leggen. Dit mag zowel een koel als een warm kompres zijn. Bij Zipper Clinics krijg je duidelijke uitleg hoe te handelen na de ingreep. Belangrijk voor je om te weten is dat je de volgende dag eigenlijk alles weer mag doen.

Operatie

Correctie van de onderoogleden kan zowel onder plaatselijke als onder narcose plaatsvinden. In overleg wordt gekeken wat voor jou het meest geschikt is.

Bij de operatie wordt een snee gemaakt onder de wimpers van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek. Daarna worden het overtollige vet verwijderd of verplaatst en het overschot aan huid verwijderd. Na verloop van tijd worden de littekens volstrekt onopvallend. Soms kan de ingreep ook via de binnenkant van het onderooglid plaatsvinden. Kraaienpootjes en wallen bij de jukbeenderen worden tijdens een onderooglidcorrectie niet verwijderd. Hiervoor is een zogenaamde midfacelift vereist. Kraaienpootjes kunnen verzacht worden door middel van botoxinjecties.

Herstel

Na een ooglidcorrectie kunnen de handelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn.  Dit is het ergst gedurende de eerste drie, vier dagen. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat je niets meer kunt zien. Na afloop worden papieren pleistertjes op de oogleden aangebracht.  Door de speciale operatietechniek is het mogelijk dat je oogleden de eerste weken een enigszins "Chinees" aspect hebben. Dit verdwijnt weer vanzelf.

Het is raadzaam om de eerste drie dagen rustig aan te doen. Een onderooglidcorrectie duurt langer, ruim een uur, en vergt een langer herstel dan een bovenooglidcorrectie. Je moet er rekening mee houden dat de eerste zes weken na de operatie nog te zien is dat je geopereerd bent. Dit hoeft voor je functioneren geen enkele belemmering op te leveren. Houd er wel rekening mee dat je de eerste twee weken niet zo "toonbaar" bent.

Na drie tot vijf dagen worden de hechtingen verwijderd.

Risico's en complicaties

Soms kan na een correctie van de bovenoogleden op de dag zelf het ooglid nog wat "nabloeden". Dit kan verholpen worden door rust. Ook kan het voorkomen dat je je ogen de eerste paar dagen na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Dit is niet blijvend en heeft met de zwelling te maken. Het resultaat van een onderooglidcorrectie is duurzaam wat inhoudt dat het resultaat ook op langere termijn vaak erg goed is.

Het optreden van een infectie na een bovenooglidcorrectie is, mits deskundig uitgevoerd, een complicatie die uitermate zeldzaam is.

In een heel enkel geval kan het ooglid wat gaan trekken, als reactie op het litteken. Soms duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kun je last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden en/of wimpers of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen ook deze klachten echter vanzelf.

Bij een bloeding van het vetweefsel kan er een verhoogde druk in de oogkas ontstaan waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Deze complicatie gaat gepaard met forse zwelling, pijn en een daling van het gezichtsvermogen. Deze complicatie is zeer zeldzaam, maar als je deze verschijnselen krijgt, is het van belang direct contact op te nemen met de plastisch chirurg. Een chirurgische ingreep is dan dringend nodig.

In een aantal gevallen treedt bij een onderooglidcorrectie een ectropion op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Het veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn. Ook dit komt zelden voor en meestal verdwijnen de verschijnselen vanzelf.

Je kunt ook last hebben van een ectropion (hangend onderooglid, uitgezakt onderooglid) zonder dat hier een operatie aan vooraf is gegaan. Het kan vanzelf ontstaan, bijvoorbeeld door ouderdom. Door middel van een canthoplastiek kan de plastisch chirurg dit verhelpen. 

Prijzen

Onderooglidcorrectie, beiderzijds Ä 1875,00
Boven- en onderooglidcorrectie, beiderzijds Ä 2475,00

Prijzen zijn inclusief plaatselijke verdoving en alle geleverde voor- en nazorg.
Er zijn geen bijkomende kosten.

Naar het volledig overzicht van de prijzen
Direct een afspraak maken voor een gratis consult

Voor-, tijdens en nafoto's van een boven- en onderooglidcorrectie uitgevoerd door Michel Cromheecke. Lees de ervaring van deze patiente.
Voor-, tijdens en nafoto's van een boven- en onderooglidcorrectie uitgevoerd door Michel Cromheecke. Lees de ervaring van deze patiente.

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.6/10 - 452 beoordelingen