Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Flapoorcorrectie

iStock-539439726

Heb je afstaande oren of flaporen?

Flaporen of afstaande oren komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeen.

Wat is het verschil tussen afstaande oren en flaporen?
Afstaande oren staan van je hoofd af, terwijl flaporen een gebrek hebben aan vorm.
In beide gevallen, kun je je oren -als je je eraan stoort- laten corrigeren door de plastisch chirurg.
Een oorstandcorrectie kan bij Zipper Clinics worden uitgevoerd bij patiënten vanaf 12 jaar. De operatie kan plaatsvinden onder narcose, maar wordt meestal onder plaatselijke verdoving gedaan.

Voordelen van een flapoorcorrectie onder plaatselijke verdoving
Dat klinkt best spannend, een flapoorcorrectie waarbij je "wakker bent’. Toch kan het heel goed! Het verdoven van de oren wordt door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren. Door deze plaatselijke verdoving voel je als patiënt niets van de operatie.
Het bespaart je ongemakken die een narcose met zich meebrengt. Daarnaast heeft een oorstandcorrectie de volgende voordelen:

+ Niet nuchter hoeven te zijn voor de operatie; 
+ Vlak na de ingreep weer naar huis;
+ Aanzienlijk lagere kosten

Wat kost een flapoorcorrectie?

Een dubbelzijdige flapoorcorrectie onder plaatselijke verdoving kost € 2395,00
Een flapoorcorrectie kan ook onder narcose worden uitgevoerd in het ziekenhuis. De kosten bedragen dan € 3995,00.

Over het algemeen wordt een flapoorcorrectie niet meer door de zorgverzekeraar vergoed. Heb je wel recht op vergoeding, dan raden wij je aan om de voorwaarden in je polis hierover goed door te lezen. 
Zipper Clinics voert geen verzekerde zorg uit. Wanneer je in aanmerking komt voor vergoeding, is het mogelijk om de operatie door plastisch chirurg Michel Cromheecke uit te laten voeren in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg waar hij tevens werkzaam is.

Direct een afspraak maken voor een gratis consult

Voor- en nafoto van een flapoorcorrectie

Flapoorcorrectie door Michel Cromheecke, vooraanzicht
Flapoorcorrectie door Michel Cromheecke, vooraanzicht
Flapoorcorrectie door Michel Cromheecke zij-aanzicht
Flapoorcorrectie door Michel Cromheecke zij-aanzicht
Flapoorcorrectie door Michel Cromheecke achterzijde
Flapoorcorrectie door Michel Cromheecke achterzijde

We begrijpen dat je veel vragen hebt wanneer je een flapoorcorrectie overweegt. Daarom leggen we je hieronder uitgebreid uit wat je kunt verwachten.

1. Zipper Clinics behandelt zowel kinderen als volwassenen met flaporen
2. Het consult bij de plastisch chirurg
3. Hoe wordt een flapoorcorrectie uitgevoerd?
4. Herstel na een flapoorcorrectie
5. De perfecte flapoorcorrectie?
6. Risico's en complicaties van een oorstandcorrectie
7. Wat kost een flapoorcorrectie
 

1. Zipper Clinics behandelt zowel kinderen als volwassenen met flaporen

Flapoorcorrectie vanaf twaalf jaar
Zipper Clinics behandelt patiënten vanaf 12 jaar. Hoewel een flapoorcorrectie bij volwassenen en tieners uitstekend onder plaatselijke verdoving uit te voeren is, worden kinderen soms onder algehele narcose gebracht voor deze operatie. Er is dan sprake van een dagopname, waarbij het kind gedurende 1 dag wordt opgenomen op de kinderafdeling van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. De kosten hiervoor worden niet door de zorgverzekeraar vergoedt.

In het geval van een minderjarige patiënt willen wij graag een akkoord en een verwijzing van de huisarts.

Een oorstandcorrectie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer twaalf jaar. Zowel voor volwassenen als voor kinderen geldt, dat je zelf goed moet kunnen motiveren waarom en waaraan je je aan stoort.

Floortje Zipper voor de entree van Zipper Clinics Enschede
Floortje Zipper voor de entree van Zipper Clinics Enschede

2. Het consult bij de plastisch chirurg

Apeldoorn of Enschede
Het consult vindt plaats in de kliniek van Zipper Clinics die voor jou het meest dichtbij is: Apeldoorn of Enschede. Een consult duurt ongeveer 30 minuten en is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Foto's
Tijdens het consult met de plastisch chirurg wordt er uitgebreid besproken wat je van de ingreep, het herstel en resultaat kunt verwachten. Ook worden er foto's genomen van je oren. Deze foto's komen in jouw digitale dossier en vallen uiteraard onder de geheimhoudingsplicht. Deze foto's zullen nimmer zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van jou aan derden getoond worden. Heb je lang haar? Dan is het voor het consult en het maken van de foto's het handigst om je haren in een staartje te dragen!

Het plannen van een flapoorcorrectie
Indien gewenst kun je na afloop van het consult een datum plannen voor het laten uitvoeren van de ingreep. In het geval van een operatie onder plaatselijke verdoving kun je in de regel binnen 5 weken geopereerd worden in de kliniek van Zipper Clinics te Enschede. 

De beste periode om te herstellen
Uiteraard is het mogelijk om de operatie verder vooruit te plannen, als dat goed uitkomt i.v.m. de timing van het herstel. Zo worden flapoorcorrecties bij kinderen vaak vlak voor een langere schoolvakantie gepland en/ of tijdens winter- of zomerstop van sporttrainingen en -wedstrijden.

Je kunt er hierbij vanuit gaan dat je gedurende vier dagen een zogenaamd tulverband om je hoofd zult dragen, dat je tussendoor niet af of uit kunt doen. Daarna draag je gedurende vier weken alleen nog 's nachts een haarband. Deze haarband ontvang je van ons na de ingreep en is inbegrepen in de prijs.

3. Hoe wordt een flapoorcorrectie uitgevoerd?

Plaatselijke verdoving of algehele narcose
Het rechtzetten van flaporen kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving worden uitgevoerd. Meestal wordt deze ingreep onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Voordelen van een flapoorcorrectie onder plaatselijke verdoving
Het verdoven van de oren wordt door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren. Door deze plaatselijke verdoving voel je als patiënt niets van de operatie.
Het bespaart je bovendien de ongemakken die een narcose met zich meebrengt. Een oorstandcorrectie heeft meerdere voordelen:

+ Niet nuchter hoeven te zijn voor de operatie;
+ Vlak na de ingreep weer naar huis;
+ Aanzienlijk lagere kosten

Na een operatie onder plaatselijke verdoving kun je vlak na de ingreep alweer naar huis. Als je onder algehele verdoving geopereerd wordt (bij jonge kinderen) is een dagopname in het ziekenhuis noodzakelijk. Zipper Cinics opereert haar patiënten onder narcose in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg.

Meekijken bij een flapoorcorrectie
Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een snee aan de achterkant van het oor. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft als het oor dichter tegen het hoofd komt, wordt verwijderd.
Wanneer je een flapoorcorrectie bij Zipper Clinics onder plaatselijke verdoving ondergaat, krijg je de mogelijkheid om halverwege de operatie in een spiegel mee te kijken naar het resultaat van het eerst geopereerde oor.

Duur van de operatie
De flapoorcorrectie duurt ongeveer anderhalf uur. Na de operatie kun je het volledige resultaat bekijken voordat je oren en hoofd ingepakt worden in een zogenaamd tulbandverband. Dit verband blijft gedurende vier dagen zitten. Hierna draag je alleen nog ’s nachts een haarband die je ontvangt na de behandeling, voor de periode van vier weken.

De meeste flapoorcorrecties worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving in de kliniek van Zipper Clinics Enschede. De consulten en controles kunnen desgewenst ook in Apeldoorn plaatsvinden.
De meeste flapoorcorrecties worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving in de kliniek van Zipper Clinics Enschede. De consulten en controles kunnen desgewenst ook in Apeldoorn plaatsvinden.

4. Herstel na een flapoorcorrectie

Tulband verband
Na een oorcorrectie krijg je een strak verband (een zogenoemde tulband) om je hoofd. Het dragen van dit verband kan wat onprettig zijn en kan de eerste dag wat hoofdpijn veroorzaken. Hiertegen kan het beste paracetamol worden ingenomen. 
Het tulband verband móet wel strak worden aangebracht, anders blijft het niet goed zitten. Het is de bedoeling dat het tenminste vier dagen je oren beschermt. Om drukplekken te voorkomen, worden er paraffine gazen tussen de oren en het verband geplaatst. 

Na vier dagen mag het tulbandverband worden verwijderd. Je komt hiervoor in een van onze klinieken, maar je mag het er ook zelf thuis afhalen. Je verwijdert het verband het gemakkelijkste door het in het midden van het voorhoofd open te knippen.
Je oren zullen dan nog gezwollen zijn en ook kunnen er nog bloeduitstortingen te zien zijn. De oorschelpen kunnen nog wekenlang rood en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen.

Haarband voor 's nachts
Vervolgens draag je de haarband die je van ons meekrijgt nog vier weken lang 's nachts, ter bescherming van je oren wanneer je slaapt. Deze is inbegrepen in de prijs. Wanneer je liever zelf een haarband uit kiest, een muts mag ook, kun je deze meenemen naar de kliniek, zodat we kunnen zien of deze voldoende bescherming biedt.

Sporten na een flapoorcorrectie
Wees de eerste weken erg voorzichtig en extra alert op aanrakingen met de oorschelpen. Het beoefenen van sporten waarbij je mogelijk in contact komt met een tegenstander, bijvoorbeeld voetbal, kun je weer oppakken na twee weken, mits je een brede band of muts ter bescherming draagt. Dit is niet meer nodig vanaf vier weken na de operatie.

Hechtingen
Soms worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één week verwijderd bij de eerste controle in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is.

De haarband wordt in de weken na de operatie alleen 's nachts gedragen
De haarband wordt in de weken na de operatie alleen 's nachts gedragen

5. De perfecte flapoorcorrectie?

Litteken achter het oor
Als je overweegt om je oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Je kunt een duidelijke verbetering van de stand van je oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter het oor. Dit is echter door de locatie meestal niet zichtbaar.

6. Risico's en complicaties van een oorstandcorrectie

Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor en is het goed te verhelpen.

De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen zeer goed. Kraakbeen heeft echter soms de neiging enigszins terug te veren. Dit hoeft door de patiënt niet als storend ervaren te worden. Dat de oren na correctie geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd.

7. Wat kost een flapoorcorrectie

Flapoorcorrectie, enkelzijdig € 1695,00
Flapoorcorrectie, dubbelzijdig € 2395,00
Flapoorcorrectie, dubbelzijdig, onder narcose € 3995,00

Prijzen zijn inclusief plaatselijke verdoving, drukverband, haarband en alle geleverde voor- en nazorg.
Er zijn geen bijkomende kosten.

 Door de operatie komt er een litteken achter het oor.
Door de operatie komt er een litteken achter het oor.

Ervaringen van patiënten die een flapoorcorrectie ondergingen

Zipper Clinics krijgt op ZorgkaartNederland.nl wekelijks nieuwe waarderingen van cliënten die hun oren bij Zipper Clinics hebben laten opereren. Als je nog aan het overwegen bent of en waar je de operatie wilt laten uitvoeren, raden we je aan om de reviews op ZorgkaartNederland.nl te bekijken. Dit is een onafhankelijke site van Patiëntenfederatie Nederland.

We hopen dat de meeste van je vragen over een oorstandcorrectie beantwoord zijn op deze pagina. De vraag die overblijft is waarschijnlijk of jouw oren geschikt zijn voor deze operatie.
Die vraag beantwoorden we graag als we je zien tijdens een vrijblijvend consult in een van onze klinieken. Je bent van harte welkom!

Direct een afspraak maken voor een gratis consult

Of bel van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur met een van onze consulenten op 088 - 111 9696.

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.5/10 - 787 beoordelingen