Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Flapoorcorrectie

Flapoorcorrectie bij kinderen en volwassenen

Flaporen of afstaande oren komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeen.
Zipper Clinics behandelt zowel kinderen als volwassenen. Hoewel een flapoorcorrectie bij (jong)volwassenen en tieners uitstekend onder plaatselijke verdoving uit te voeren is, worden jonge kinderen onder algehele narcose gebracht voor deze operatie.
Er is dan sprake van een dagopname, waarbij het kind gedurende 1 dag wordt opgenomen op de kinderafdeling. Tot de leeftijd van 18 jaar wordt een flapoorcorrectie in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Zipper Clinics is gemachtigd tot het uitvoeren van deze verzekerde zorg.

Een oorstandcorrectie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar.  Zowel voor volwassenen als voor kinderen geldt, dat je zelf goed moetkunnen motiveren waarom en waaraan je je aan stoort. 

In het geval van een minderjarige patiënt willen wij graag een akkoord en een verwijzing van de huisarts, waarmee we tevens het verzekerde gedeelte van het behandeltraject in gang kunnen zetten.

Wat wordt er besproken tijdens een consult?

Tijdens het consult met de plastisch chirurg wordt er uitgebreid besproken wat je van de ingreep, het herstel en resultaat kunt verwachten. Ook worden er foto's genomen van de oren. Deze foto's komen in jouw digitale dossier en vallen uiteraard onder de geheimhoudingsplicht. Deze foto's zullen nimmer zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van jou aan derden getoond worden.

Het consult vindt plaats in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is: Apeldoorn, Enschede of Zwolle. Een consult duurt ongeveer 30 minuten en is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Indien gewenst kun je na afloop van het consult een datum plannen voor het laten uitvoeren van de ingreep. In de regel kun je binnen 1 tot 3 weken geopereerd worden. Ook is het mogelijk om de operatie verder vooruit te plannen, als dat goed uitkomt i.v.m. de timing van het herstel. Je kunt er hierbij vanuit gaan dat je gedurende vier dagen een zogenaamd tulverband om je hoofd zult dragen, dat je tussendoor niet af of uit kunt doen. Daarna draag je gedurende twee weken alleen nog 's nachts een haarband.

Operatie

Het rechtzetten van flaporen kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving worden uitgevoerd.

Na een operatie onder plaatselijke verdoving kun je vlak na de ingreep alweer naar huis. Als je onder algehele verdoving geopereerd wordt (bij jonge kinderen) is een dagopname noodzakelijk.

Bij de operatie wordt een snee aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft als het oor dichter tegen het hoofd komt, wordt verwijderd.

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als je overweegt om je oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Je kunt een duidelijke verbetering van de stand van je oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter het oor. Dit is echter door de locatie meestal niet zichtbaar.

Hoe verloopt het herstel?

Na een oorcorrectie krijg je een strak verband (een zogenoemde tulband) om je hoofd. Dit verband mag je na vier dagen thuis zelf verwijderen. Je oren zullen dan nog gezwollen zijn en ook kunnen er nog bloeduitstortingen te zien zijn. De oorschelpen kunnen nog wekenlang rood en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen.

Vervolgens draag je de haarband die je van ons meekrijgt nog twee weken lang 's nachts, ter bescherming van je oren wanneer je slaapt. Deze is inbegrepen in de prijs. Wanneer je liever zelf een haarband uit kiest, een muts mag ook, kun je deze meenemen naar de kliniek, zodat we kunnen zien of deze voldoende bescherming biedt.

Wees de eerste weken erg voorzichtig en extra alert op aanrakingen met de oorschelpen. Het beoefenen van sporten waarbij je mogelijk in contact komt met een tegenstander, bijvoorbeeld voetbal, kun je weer oppakken na twee weken, mits je een brede band of muts ter bescherming draagt. Dit is niet meer nodig vanaf vier weken na de operatie.

Soms worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één week verwijderd bij de eerste controle in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is.

Risico's en complicaties

Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor en is het goed te verhelpen.

De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen zeer goed. Kraakbeen heeft echter soms de neiging enigszins terug te veren. Dit hoeft door de patiënt niet als storend ervaren te worden. Dat de oren na correctie geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd.

Prijzen

Flapoorcorrectie, enkelzijdig € 1175,00
Flapoorcorrectie, dubbelzijdig € 1975,00
Flapoorcorrectie kind onder narcose € 2900,00

Prijzen zijn inclusief plaatselijke verdoving, drukverband, haarband en alle geleverde voor- en nazorg.
Er zijn geen bijkomende kosten.

Naar het volledig overzicht van de prijzen

Direct een afspraak maken voor een gratis consult

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.6/10 - 511 beoordelingen