Buikwandcorrectie
Zipper Clinics voert met ingang van 1-11-2024 geen operaties onder narcose meer uit. Dit heeft te maken met de overstap naar een nieuw concept! Lees hierover meer in onze nieuwste blog.
Onderstaande informatie is voor patiënten die de operatie kortgeleden hebben of binnenkort zullen ondergaan.
Door afvallen, zwangerschappen, veroudering of een eerdere operatie kan de huid van je buik (buikwand) zo ernstig verslappen dat een hangende buik is ontstaan. Is dit iets waaraan jij je dagelijks stoort, dan kun je je bij Zipper Clinics laten informeren over een buikwandcorrectie.
Zipper Clinics voert standaard de meest uitgebreide buikwandcorrectie uit die er, is in het belang van het best haalbare resultaat. De plastisch chirurg zal niet alleen het huidoverschot verwijderen, maar indien nodig ook liposuctie uitvoeren van (boven)buik en flanken en de buikspieren reven. Hiervoor wordt één tarief gerekend.
Waar moet je aan denken bij een buikwandcorrectie?
In het kort: een operatie van ongeveer 2 uur, een ziekenhuisopname van 2 dagen en vervolgens 2 weken uit de roulatie zijn vanwege je herstel.
De prijs van een buikwandcorrectie
De kosten van een buikwandcorrectie bedragen € 7495,00. Dit is inclusief liposuctie, eventueel buikspier reven, narcose, overnachting in het ziekenhuis, compressiekleding en alle geleverde voor- en nazorg.
Het eerste consult bij de plastisch chirurg is mogelijk in de klinieken van Zipper Clinics Apeldoorn en Enschede en is geheel gratis en vrijblijvend.
Direct een afspraak maken voor een kosteloos consult
Ervaringen van andere patiënten
Dr. Michel Cromheecke is de plastisch chirurg die deze operatie bij Zipper Clinics uitvoert. Hij is in Nederland onder andere bekend van het televisieprogramma 'Obese' op RTL4 , waarin hij deelneemster Angeli van Bergen opereerde aan een buikwandcorrectie nadat zij tachtig kilo afviel. Benieuwd naar haar verhaal? Hier vind je ons interview met Angeli.
Naast het verhaal van Angeli kun je de ervaring van vele andere patiënten lezen op ZorgkaartNederland.nl. Dit is een betrouwbare, onafhankelijke beoordelingssite voor zorgverleners en zorginstellingen van de overheid (Patiëntenfederatie Nederland). Wekelijks verschijnen hier nieuwe waarderingen van cliënten die hun operatie bij Zipper Clinics hebben laten uitvoeren.
Voor & na foto's van een buikwandcorrectie
Uitgebreide informatie
We begrijpen dat je veel vragen hebt wanneer je een buikwandcorrectie overweegt. Daarom leggen we je hieronder uitgebreid uit wat je kunt verwachten en hoe het werkt als je bij Zipper Clinics een behandeling wilt ondergaan.
1. Wanneer kom je in aanmerking voor een buikwandcorrectie?
2. Wordt een buikwandcorrectie vergoed door de zorgverzekeraar?
3. Wat kun je verwachten van een consult?
4. Een buikwandcorrectie inplannen, hoe gaat dat?
5. Hoe bereid je je het beste voor op de buikwandcorrectie?
6. Buikwandcorrectie: operatie & littekens
7. Hoe snel herstel je na een buikwandcorrectie?
8. Risico's en complicaties na een buikwandcorrectie
9. Wat mág je verwachten van een buikwandcorrectie?
10. Wat kost een buikwandcorrectie?
1. Wanneer kom je in aanmerking voor een buikwandcorrectie?
Een buikwandcorrectie is te overwegen als afvallen en/ of sporten niet veel effect (meer) heeft. Daarnaast moet de huid van je buik dermate verslapt zijn, dat het zinvol is om een buikwandcorrectie te laten uitvoeren. Na de operatie blijft er een litteken zichtbaar, belangrijk om in je overweging mee te nemen. De plastisch chirurg adviseert je hier zorgvuldig over tijdens het eerste consult.
De invloed van je BMI
BMI onder de 18:
Hoogstwaarschijnlijk kom je niet in aanmerking voor een buikwandcorrectie, of ben je te licht om geopereerd te worden;
BMI 18-28:
Met dit BMI kun je bij Zipper Clinics geopereerd worden;
BMI vanaf 28:
Je kunt waarschijnlijk bij Zipper Clinics geopereerd worden, maar er geldt een toeslag van € 950,00.
Dit kan een stimulans zijn voor het kwijtraken van een paar extra kilo's. Als dit bij jou niet aan de orde is, dan betaal je deze toeslag omdat de operatie langer duurt en er een grotere kans is op complicaties.
Bereken je BMI
2. Wordt een buikwandcorrectie vergoed door de zorgverzekeraar?
We krijgen vaak de vraag of een buikwandcorrectie door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Dit is bij de meeste mensen niet het geval, omdat zelden aan het criterium dat door de zorgverzekeraars is opgesteld, wordt voldaan:
Alleen wanneer sprake is van zeer ernstige mate van huidoverschot, waardoor lichamelijke klachten spelen als smetten en pijn bij bewegen, wordt een buikwandcorrectie vergoed.
Beoordeling tijdens het consult
Wanneer je voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar, zal de chirurg je hierop wijzen tijdens het consult. Het vervolg van het traject kan dan niet bij Zipper Clinics plaatsvinden, omdat Zipper Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars. Wél is het mogelijk om de behandeling te vervolgen in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg, waar plastisch chirurg Michel Cromheecke tevens werkzaam is. We zullen je dan na het consult verwijzen naar dit ziekenhuis.
3. Wat kun je verwachten van een consult?
Eerste consult in Apeldoorn of Enschede
Tijdens het eerste bezoek aan de kliniek heb je een uitgebreid gesprek met de plastisch chirurg, die deze ingreep ook uitvoert. Dit consult duurt ongeveer 30 minuten en kan plaatsvinden in onze klinieken in Apeldoorn en Enschede.
Medisch onderzoek van de buik
Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het bespreken van je klachten, waarna een kort medisch onderzoek van de buik plaatsvindt, om te bepalen welke operatie nodig is voor het beste resultaat. Soms is het wegnemen van overtollige huid voldoende, maar vaak is ook de combinatie met liposuctie van de bovenbuik en/ of flanken van toepassing. Met flanken bedoelen we het gedeelte van je taille tot aan je heupen.
Ook wordt er standaard gekeken naar de stand van de buikspieren, die in een zelfde operatie kunnen worden gereefd. Daarmee wordt een bolstaande buik gecorrigeerd. Wanneer dit aan de orde is, is dit inbegrepen in de prijs. Zipper Clinics hanteert één tarief, waarvoor alles wordt uitgevoerd.
Na dit onderzoek legt de plastisch chirurg aan je uit hoe de ingreep zal verlopen en wat je kunt verwachten van het herstel en resultaat. Ook worden er foto's gemaakt voor in je medisch dossier. Deze zullen nimmer zonder jouw toestemming worden gebruikt voor niet-medische doeleinden en publicatie.
Wanneer je geneesmiddelen gebruikt is het van belang dit te melden aan de arts tijdens dit gesprek.
Bij een klein aantal patiënten is een eenvoudige buikwandcorrectie niet voldoende om een stevige buik te krijgen. In deze gevallen kan de plastisch chirurg een buikwandcorrectie met fleur de lis voorstellen. Deze chirurgische techniek veroorzaakt ook een verticaal litteken op de onderbuik.
Gesprek met de consulent
Na afloop van het consult bij de plastisch chirurg krijg je van de consulent een prijsopgave van de voorgestelde behandeling en word je, indien gewenst, geïnformeerd over het in gang zetten van het behandeltraject.
De consulent zal ook de maten opnemen van je enkel en kuit, omdat je op de operatiekamer steunkousen aankrijgt, ter preventie van trombose. Deze kousen mogen eenmaal thuis weer uit, zodra je weer goed genoeg op de been bent.
4. Een buikwandcorrectie inplannen, hoe gaat dat?
De operatiedagen van Michel Cromheecke in het ziekenhuis van Hardenberg zijn woensdag en vrijdag. Het is mogelijk om je voorkeur voor een bepaalde datum door te geven.
Wat moet je doen om alles in gang te zetten?
Als je besluit om de buikwandcorrectie bij Zipper Clinics te ondergaan, zullen we je vragen om een aantal administratieve handelingen te verrichten:
- Het invullen van een gezondheidsvragenlijst, ter voorbereiding op de pre operatieve screening (POS);
- Het doorlezen en ondertekenen van de behandelovereenkomst;
- Het overmaken van de aanbetaling van 25% van het behandeltarief.
Inplannen van de operatie in het ziekenhuis te Hardenberg
Hierna gaat de consulent voor jou aan de slag om de operatie in te laten plannen in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. Dit is het ziekenhuis waar plastisch chirurg Michel Cromheecke tevens werkzaam is. Alle operaties onder narcose voert Zipper Clinics uit in dit ziekenhuis.
De anesthesist ontvangt jouw gegevens en bepaalt aan de hand daarvan of de Pre Operatieve Screening kan worden uitgevoerd op de dag van je operatie, of dat het gewenst is om hiervoor al eerder een aparte afspraak te maken.
5. Hoe bereid je je het beste voor op de buikwandcorrectie?
Ruim van tevoren
- Stop met roken, het liefst zes weken van tevoren! Roken kan problemen ten aanzien van een goede wondgenezing veroorzaken;
- Zorg dat je ruim op tijd iemand regelt die je naar en van het ziekenhuis kan brengen. Je mag de dag na je operatie namelijk niet alleen naar huis toe;
- Wanneer je huisdieren en/ of kinderen hebt, is het fijn als je -zeker de eerste week na je operatie- hulp krijgt bij de verzorging ervan. Heb je iemand die je hiermee kan helpen?
- Een week voor de ingreep ontvang je van ons de laatste informatie voor je operatie. Lees deze nog eens goed door!
- Houd er rekening mee dat je de eerste week na de ingreep vaak nog niet zelf kunt autorijden.
Vlak voor de ingreep:
- Douche nog eens lekker en was je haren voor de ingreep, mogelijk voel je je hier de eerste dagen na de operatie niet fit genoeg voor. De eerste dagen na de operatie ben je vaak nog wat wankel en lang douchen is dan niet verstandig;
- Neem comfortabele kleding mee naar het ziekenhuis voor na de ingreep zoals een joggingbroek;
- Wanneer je het prettig vindt, scheer je van tevoren zelf het schaamhaar van de venusheuvel, het liefst 12-24 uur voor de ingreep om de kans op open wondjes te verkleinen. De verpleegkundige kan het ook in het ziekenhuis doen bij de opname. Wat jij zelf het prettigst vindt!
- Check nogmaals goed onze informatie over het nuchter blijven. Deze informatie heb je ook van het ziekenhuis ontvangen. Het is essentieel dat je nuchter bent op het moment dat je geopereerd wordt!
6. Buikwandcorrectie: operatie & littekens
Duur van de operatie
Een buikwandcorrectie wordt onder narcose uitgevoerd en duurt ongeveer twee uur. Bij uitbreiding met liposuctie van bovenbuik en flanken duurt de ingreep circa tweeënhalf uur.
Chirurgie
Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien de buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens in gehecht. Tijdens de operatie kan de chirurg drains (dunne slangetjes) inbrengen waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains worden de volgende dag verwijderd voordat je naar huis gaat.
Littekens
De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de bikinilijn.
Aanvankelijk zijn de littekens rood en duidelijk zichtbaar. Na een aantal maanden zal dit verbeteren. Uiteindelijk ontkleuren de littekens waardoor ze onopvallend worden. Helemaal onzichtbaar worden ze echter nooit!
7. Hoe snel herstel je na een buikwandcorrectie?
Na de operatie houden we je een nacht. De plastisch chirurg komt 's ochtends bij je langs om te beoordelen of je voldoende hersteld bent om weer naar huis te gaan. Vaak is dat tussen 10:00 uur en 14:00 uur.
Compressiekleding
Om de buikwand goed aan te laten trekken, draag je gedurende twee weken dag- en nacht een drukverband om je buik, waarvan je er twee van ons mee naar huis krijgt, zodat je deze afwisselend kunt dragen. Deze compressiebanden zijn inbegrepen in de prijs.
Het dragen van een compressieband voelt voor de meeste patiënten erg prettig en "veilig". Na twee weken kun je de buikband verruilen voor een corrigerende slip.
De steunkousen die je aankrijgt tijdens de operatie, zijn ter preventie van trombose. De kousen mag je thuis uit doen zodra je weer op de been bent en in staat bent om ieder uur een rondje om de tafel te lopen.
Niet rechtop kunnen lopen
De eerste twee weken kun je goed kunnen merken dat je geopereerd bent: vooral de eerste week is rechtop lopen bijvoorbeeld nog lastig en daardoor kun je je wat belemmerd voelen in het bewegen. Na 6-10 dagen kom je bij ons terug voor het verwijderen van de hechtingen en de eerste controle. Dit doen we in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is, Apeldoorn of Enschede.
Werken en sporten na een buikwandcorrectie
Na het verwijderen van de hechtingen mag je van ons alles weer oppakken op eigen gevoel. Dit betekent dat je weer mag auto rijden, werken, sporten en tillen. Het is een achterhaald en ouderwets advies om zes weken niet te werken, tillen of sporten. Veel cliënten pakken na twee weken herstel hun normale bezigheden en werkzaamheden weer op.
Op vakantie gaan na een buikwandcorrectie
Na een buikwandcorrectie is het verstandig om de eerste zes weken na de ingreep nog niet op een actieve vakantie te gaan.
Open wondjes
Soms ontstaan in de eerste weken na de operatie nog wat kleine open wondjes die voor wat ongemak kunnen zorgen. Dit zijn vaak de oplosbare hechtingen die wat irritatie geven. Dit is overigens niet ernstig en herstelt vanzelf.
8. Risico's en complicaties na een buikwandcorrectie
Infectie
Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.
Nabloeding
Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. Een tweede operatie is dan noodzakelijk, waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht.
'Dogears'
Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze 'dogears' (hondenoren) te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving in de polikliniek gebeuren.
Een dergelijke nacorrectie is inbegrepen in de prijs. Je hoeft hiervoor niet opnieuw te betalen.
9. Wat mág je verwachten van een buikwandcorrectie?
Als je overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat je buik platter wordt, maar de operatie zal blijvende littekens achterlaten die enigszins zichtbaar blijven.
Gevoelloze huid
Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.
Meer informatie over een fleur de lis operatie
10. Wat kost een buikwandcorrectie?
Mini buikwandcorrectie € 4295,00
Buikwandcorrectie inclusief buikspierreving & liposuctie bovenbuik en flanken € 7495,00
Buikwandcorrectie met fleur de lis, inclusief buikspierreving & liposuctie bovenbuik en flanken € 8495,00
Een veelvoorkomende combinatie is de uitbreiding met liposuctie van lage rug:
Buikwandcorrectie inclusief buikspierreving & liposuctie bovenbuik, flanken en lage rug € 9990,00
Prijzen zijn inclusief narcose, compressiekleding, overnachting (bij mini buikwandcorrectie niet nodig) en alle geleverde voor- en nazorg.
In verband met langere duur van de operatie/ extra (na)zorg en groter risico op complicaties gelden er toeslagen voor patiënten met een BMI hoger dan 28, diabetes en bariatrische patiënten. Zie prijslijst