Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Borstverkleining

Wachttijd operatie borstverkleining

Binnen 1-2 weken kun je in een van onze klinieken gezien worden voor een consult bij de plastisch chirurg.
Vervolgens is de wachttijd voor een borstverkleining bij Zipper Clinics op dit moment 4-8 weken

Klachten van te zware borsten?

Bij Zipper Clinics kun je terecht voor borstverkleining, ook als dit een verzekerde ingreep is.
Een borstverkleining is een correctie die wordt uitgevoerd bij vrouwen met te zware en/ of hangende borsten. Als je als man een borstverkleining ondergaan wilt, dan noemen we dit gynaecomastie. Hier hebben we een aparte informatiepagina over.

Als je door je borsten medische klachten hebt, zoals rug-, schouder- en of nekklachten, kan een borstverkleining het zware gewicht verminderen. Je hebt dan een goede kans op een vergoeding van de zorgverzekeraar.
Soms kan een borstverkleining ook een esthetische wens zijn. In dat geval betaal je de ingreep zelf. Indien je voornamelijk last hebt van verslapte borsten zal een lift noodzakelijk zijn en geen verkleining. Een borstlift wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Voorbereiding op het consult

We raden je aan om van te voren een verwijsbrief bij je huisarts op te vragen voor een borstverkleining. Dit kun je vaak telefonisch regelen, je bespaart dan een bezoek aan de huisarts.
Die verwijsbrief hebben we altijd nodig als het een verzekerde zorg operatie betreft. Dit is niet iets wat de huisarts bepaalt, maar wat wij na afloop van je consult bij ons digitaal zullen aanvragen bij jouw zorgverzekeraar. Dit gaat middels het beveiligde internetsysteem van VECOZO.

De plastisch chirurg kan je geen bepaalde cup-maat van de beha garanderen na de operatie. In de meeste gevallen zal de cup-maat enkele maten kleiner worden. Dit zal de plastisch chirurg uiteraard goed met je bespreken.
 

Een consult is kosteloos

Wanneer je overweegt om een borstverkleining te ondergaan, heb je ongetwijfeld veel vragen. Tijdens een eerste consult in een van onze klinieken is er voldoende gelegenheid om deze te stellen aan de plastisch chirurg, die de operatie ook zal uitvoeren. Meestal is 1 consult voldoende om je goed voor te lichten over de ingreep. Aansluitend zal de consulent je meer vertellen over het inplannen van de ingreep, de opname en een mogelijke vergoeding van de zorgverzekeraar. Ook wordt er een compressiebeha aangemeten die je na de operatie van ons krijgt, dit is tevens inbegrepen bij een verzekerde zorg behandeling.

Ook zullen we je vragen een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hiervoor is het handig om een actueel overzicht mee te nemen van medicatie, als je die gebruikt. Dit heet een AMO en kun je kosteloos opvragen bij je apotheek. Neem je ook een geldig legitimatiebewijs mee naar je eerste consult? 

Zipper Clinics voert alle operaties onder narcose uit in het Röpcke Zweers Ziekenhuis te Hardenberg. Met dit ziekenhuis is een officieel samenwerkingsverband.

Alle consulten & controles vinden plaats bij dezelfde behandelend plastisch chirurg. Hiermee onderscheidt Zipper Clinics zich van andere klinieken.

Voorbereiding op de operatie

Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt is het belangrijk dat je dit meldt tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet drie tot tien dagen voor de operatie worden gestaakt. Je krijgt hierover instructies van je plastisch chirurg.

Omdat nicotine de kans vergroot op problemen bij de wondgenezing, kun je het beste enkele weken voor de operatie stoppen met roken of het roken af te bouwen. Dit wordt door ons aanbevolen, maar niet bevolen.

ls er m.b.t. je gezondheid geen bijzonderheden zijn, dan laten we je Pre Operatieve Screening (POS) plaatsvinden in het ziekenhuis op de dag van je operatie. De opname is bij deze operatie tenminste een dag en een nacht.
We vragen je dan ook je toiletspullen, schone kleding en evt. pantoffels/ slippers mee te nemen naar het ziekenhuis. Het is handig om iets aan te trekken dat je gemakkelijk aan en uit kunt doen. Een wijd shirt en vest bijvoorbeeld.

De operatie vindt plaats onder narcose. Daarom blijf je deze dag vanaf 00.00 uur nuchter. Je mag vanaf dat moment helemaal niets meer eten of drinken. Je mag wel je tandenpoetsen.

Verder vragen we je rekening te houden met enkele andere zaken:
- Draag geen make-up, nagellak en sieraden;
- Bij acryl of gelnagels moet er aan beide handen 1 vingernagel vrij zijn van acryl of nagellak;
- Smeer je van te voren niet in met bodylotion, dit bemoeilijkt het aftekenen van het te opereren gebied.

Operatie

Op de dag van opname word je nuchter verwacht in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg. Na het parkeren van je auto kun je aanmelden bij de receptie. Neem je identiteitsbewijs mee! Na het maken van een patiëntenpas zal je worden begeleid naar de afdeling Pre Operatieve Screening waar de anesthesie medewerker de gezondheidsvragenlijst met je doorneemt en enkele metingen verricht.
NB: De plastisch chirurg overlegt vooraf met de anesthesist of je gezond genoeg bent om op de dag van de operatie gescreend te worden. In enkele gevallen kan besloten worden om -omwille van gezondheidsredenen- al eerder een aparte afspraak bij de anesthesist te maken in Hardenberg. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.
Hierna word je opgenomen door de verpleegkundige van de afdeling chirurgie. Pas op het laatste moment zal je met je bed naar de operatie afdeling worden gebracht. Daar neem je op de 'holding' de operatie nog een keer door met de plastisch chirurg en zal hij ook je borsten aftekenen. Ook zal hier de anesthesist kennis met je maken, die tijdens de operatie verantwoordelijk is voor jouw narcose.

Een borstverkleining duurt ongeveer twee uur.

Door de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel inclusief de huid verwijderd, er wordt een nieuw kleiner model borst gevormd en tevens zal de tepel verplaatst worden.

Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst.
De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal en tenzij een inwendige hechting wordt toegepast zal het hechtmateriaal tussen een à twee weken worden verwijderd. 

Na de operatie is het nog even uitslapen op de recovery voordat de verpleegkundige je weer naar je kamer terug brengt. Op de recovery lig je aan de hartbewakingsmonitor. De plastisch chirurg zal dan al even kort vertellen hoe de operatie verlopen is, maar meestal herinner je daar even later niet veel meer van. Daarom komt hij later op de dag nog een keer bij je langs op de afdeling om te kijken hoe het met je gaat en je e.e.a. over de operatie te vertellen. 
In de regel mag je in de loop van volgende ochtend weer naar huis, als je door je eigen plastisch chirurg 'ontslagen' bent.
Let op! Je mag niet alleen naar huis, je bent mogelijk niet fit en alert genoeg om zonder begeleiding aan het verkeer deel te nemen.

Herstel

Voor een vlot herstel zorg je ervoor dat je de dagen en weken na de operatie jezelf kunt ontzien. Je mag enkele dagen na de operatie alles weer doen maar dit zal lang niet altijd meteen lukken.

Als je een buik- of zijslaper bent, kan je de eerste nachten soms wat moeilijk slapen, omdat het liggen op je rug waarschijnlijk het meest prettig zal zijn. We adviseren om je hoofdeinde iets omhoog te zetten, of een extra hoofdkussen te gebruiken, zodat je comfortabeler ligt. Het slapen op de zij is overigens niet verboden.

Het is vaak prettig om de eerste weken na de operatie een beha te dragen. Omdat je oude beha's niet meer passen en je van te voren nog niet precies weet welke cupmaat je krijgt, ontvang je van Zipper Clinics een compressiebeha die je kunt dragen, als je dat prettig vindt.. Het is namelijk niet verplicht om deze beha te dragen: uiteindelijk bepaalt de kunde van de plastisch chirurg het eindresultaat, niet de beha!
In principe mag je een dag na de operatie alles weer doen. Het zal echter vaak enkele weken duren voordat ook alles weer lukt. Het is verstandig om te regelen dat je tenminste een, liefst twee weken niet hoeft te werken.
Je voelt zelf goed wanneer je je lichaam weer (zwaarder) kunt belasten en wanneer je weer kunt gaan sporten.
Sauna en (zwem)bad zijn weer toegestaan als alle wondjes goed geheeld zijn.

Het uiteindelijke aspect van de littekens is bij een borstverkleining niet geheel voorspelbaar. Vooral waar deze ver in de richting van de oksels doorlopen, kunnen ze dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden neemt de gevoeligheid echter weer af, ze worden dunner en witter, maar kunnen ook breder worden. De littekens zijn ook op langere termijn vaak nog goed zichtbaar.

Na de operatie zullen de borsten kleiner, lichter en steviger zijn. Het is niet altijd mogelijk om de borsten volledig symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan je had verwacht.
De plastisch chirurg zal zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen. Door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, kan het uiteindelijke model mogelijk anders worden dan vlak na de correctie. Bij een borstverkleinende of verstevigende operatie wordt geen correctie verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug). Verslapping die eenmaal begonnen is, zal ook na deze vormverbeterende operatie doorgaan en kan het aanvankelijke resultaat op den duur nadelig beïnvloeden. Door 'aankomen' in gewicht, door zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten ook weer zwaarder worden.

Van te voren hebben we al een afspraak gemaakt voor je eerste controle. Deze vindt doorgaans binnen een week na de operatie plaats, in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is. Tijdens dit bezoek worden de pleisters en niet oplosbare hechtingen verwijderd. Dit is niet pijnlijk en je mag na afloop alleen naar huis.

Je ontvangt van ons een vaselinecreme, die je na de eerste controle gaat gebruiken als de pleisters verwijderd zijn. Deze vaseline houdt de huid soepel en helpt de littekens genezen. Vaseline is de beste littekencrème.

Wij streven ernaar alle controles laten uit te voeren bij je eigen behandelend arts. Deze service wordt door patiënten als heel prettig ervaren. 

Risico's en complicaties

Het optreden van een bloeding in de borst direct na de operatie kan voorkomen. De kans hierop is gelukkig klein en het kan goed opgelost worden. De kans op een infectie is ook klein en kan tevens goed behandeld worden.

Houd er rekening mee dat de wonden lang tijd nodig hebben om te genezen. Vaak vier tot zes weken.

Soms kunnen door doorbloedingsstoornissen van de tepel en tepelhof delen hiervan verloren gaan. Dit is zeldzaam en kan vaak naderhand grotendeels gecorrigeerd worden. Stoppen met roken verkleint de kans hierop.

Ondanks dat de littekens en de symmetrie vaak niet perfect zijn is de tevredenheid van vrouwen na een borstverkleining vaak zeer groot. Langdurig bestaande klachten zijn meestal grotendeels verdwenen.

Prijzen

Borstverkleining € 4275,00
Toeslag bij een BMI vanaf 28  € 950,00

Prijzen zijn inclusief narcose, overnachting, compressiebeha en alle geleverde voor- en nazorg.
Er zijn geen bijkomende kosten.

Naar het volledig overzicht van de prijzen

Een borstverkleining wordt vaak (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens een consult kan door de plastisch chirurg worden vastgesteld of je voldoet aan de criteria.  

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een borstverkleining wordt -indien je voldoet aan de criteria- deels of volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens een consult kan door de plastisch chirurg worden vastgesteld of je voldoet aan de criteria. 

Afspraken met de zorgverzekeraars

Zipper Clinics heeft ervoor gekozen om geen contracten aan te gaan met de verschillende zorgverzekeraars. Hierdoor bestaan er geen vaste prijsafspraken met hen. Wel is Zipper Clinics gemachtigd tot het uitvoeren van verzekerde zorg ingrepen zoals een borstverkleining.

Let op! Informeer bij je eigen zorgverzekeraar vooraf naar de hoogte van de vergoeding. Per zorgverzekeraar is dit verschillend. De vergoeding varieert van 60-100% van het in rekening gebrachte "passantentarief". Het passantentarief dat Zipper Clinics hanteert bij een borstverkleining is € 4275,00.

Hoe werkt het?

Na afloop van je behandelperiode wordt de factuur voor de ingreep naar jouw zorgverzekeraar verstuurd. Doorgaans keert de zorgverzekeraar het vergoede tarief binnen twee weken uit (niet aan Zipper Clinics, maar aan de verzekerde). Het is goed mogelijk dat dit bedrag afwijkt van het bedrag op onze factuur (€ 4275,00). In dat geval dien je dit bedrag zelf aan te vullen tot het volledige behandelbedrag.

Direct een afspraak maken voor een gratis consult

Borstverkleining door Michel Cromheecke: foto's voor de operatie en zes weken erna
Borstverkleining door Michel Cromheecke: foto's voor de operatie en zes weken erna

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.6/10 - 468 beoordelingen