Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Borstverkleining

Zipper Clinics is expert op het gebied van borstchirurgie. Een borstverkleining is een veel voorkomende operatie die plastisch chirurg Michel Cromheecke uitvoert. 
De consulten en controles vinden plaats bij Zipper Clinics Apeldoorn of Zipper Clinics Enschede. De operatie wordt uitgevoerd in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg.

Direct een afspraak maken voor een vrijblijvend en kosteloos consult

chirurgie

Alles lezen over een borstverkleining

We begrijpen dat je veel vragen hebt wanneer je een borstverkleining overweegt. Daarom leggen we je hieronder uitgebreid uit wat je kunt verwachten.

1. Klachten van te zware borsten?
2. Een consult is kosteloos
3. Voorbereiding op de operatie
4. De operatie
5. Het herstel
6. Risico's en complicaties
7. Resultaat
8. Prijzen
9. Vergoeding door de zorgverzekeraar
 

1. Klachten van te zware borsten?

Een borstverkleining is een correctie die wordt uitgevoerd bij vrouwen met te zware en/ of hangende borsten. Als je als man een borstverkleining ondergaan wilt, dan noemen we dit gynaecomastie.

Als je door je borsten medische klachten hebt, zoals rug-, schouder- en of nekklachten, kan een borstverkleining het zware gewicht verminderen. Soms kan een borstverkleining ook een esthetische wens zijn. Indien je voornamelijk last hebt van verslapte borsten, zal een borstlift noodzakelijk zijn en geen verkleining. 

Voor een esthetische ingreep moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Wanneer je een borstverkleining wilt laten uitvoeren als je minderjarig bent, moet er een aantoonbare medische reden zijn. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van juveniele hypertrofie: de borsten groeien dan in de pubertijd in zeer korte tijd erg hard. Zie onderstaande foto's. Een borstverkleining is in een dergelijke situatie mogelijk vanaf 16 jaar. Wel moet dan ook de huisarts achter deze operatie staan.

Borstverkleining door Michel Cromheecke: foto's voor de operatie en zes weken erna
Borstverkleining door Michel Cromheecke: foto's voor de operatie en zes weken erna
Het pand van Zipper Clinics Enschede
Het pand van Zipper Clinics Enschede

2. Een consult is kosteloos

Wanneer je overweegt om een borstverkleining te ondergaan, heb je ongetwijfeld veel vragen. Tijdens een eerste consult in een van onze klinieken is er voldoende gelegenheid om deze te stellen aan de plastisch chirurg, die de operatie ook zal uitvoeren. Meestal is één consult vooraf voldoende om je goed voor te lichten over de ingreep. 

Tijdens het consult kun je je klachten met de plastisch chirurg bespreken en zal hij je adviseren over de operatie die deze kan verhelpen. Ook zal hij je duidelijk informeren over wat je kunt verwachten van het herstel, eventuele complicaties en risico's en het resultaat.
De plastisch chirurg kan je geen bepaalde cup-maat van de beha garanderen na de operatie. In de meeste gevallen zal de cup-maat enkele maten kleiner worden. Dit zal de plastisch chirurg uiteraard goed met je bespreken.

Aansluitend zal de consulent je meer vertellen over het inplannen van de ingreep. Ook wordt er een compressiebeha aangemeten die je na de operatie van ons krijgt. Deze beha is ook bij een verzekerde zorg behandeling inbegrepen.

De operatie vindt plaats in het ziekenhuis te Hardenberg, waarmee een officieel samenwerkingsverband bestaat. We proberen om de Pre Operatieve Screening die van te voren noodzakelijk is, plaats te laten vinden op de dag van je operatie, zodat je hiervoor niet extra naar Hardenberg hoeft te rijden. Af en toe is het om medische redenen verstandig om deze screening wel afzonderlijk en eerder te plannen. Om dit goed te kunnen beoordelen zullen we je vragen om een uitgebreide gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hiervoor is het tevens handig om het eerder genoemde actueel medicatie overzicht te hebben (indien van toepassing). Dit overzicht (AMO) kun je kosteloos opvragen bij je apotheek. 

Spreekkamer in de kliniek van Zipper Clinics Apeldoorn
Spreekkamer in de kliniek van Zipper Clinics Apeldoorn

3. Voorbereiding op de operatie

Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat je dit meldt tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet drie tot tien dagen voor de operatie worden gestaakt. Je krijgt hierover instructies van je plastisch chirurg.

Stoppen met roken wordt door ons aanbevolen, maar niet bevolen: Omdat nicotine de kans vergroot op problemen bij de wondgenezing, kun je het beste enkele weken voor de operatie stoppen met roken of het roken af te bouwen. 

Als er m.b.t. je gezondheid geen bijzonderheden zijn, dan laten we je Pre Operatieve Screening (POS) plaatsvinden in het ziekenhuis op de dag van je operatie.

De opname is bij deze operatie inclusief een overnachting in het ziekenhuis.
We vragen je dan ook je toiletspullen, schone kleding en evt. pantoffels/ slippers mee te nemen naar het ziekenhuis. Het is handig om iets aan te trekken dat je gemakkelijk aan en uit kunt doen. Een wijd shirt en vest bijvoorbeeld.

De operatie vindt plaats onder narcose, daarom dien je nuchter te zijn voor de ingreep:
- Tot zes uur voor de opnametijd mag je eten en drinken zoals je gewend bent te doen;
- Het drinken van koffie (zonder melk), water, thee en ranja mag tot twee uur voor de opnametijd;
- Melk en melkproducten zijn niet toegestaan;
- Je mag wel je tandenpoetsen!

Verder vragen we je rekening te houden met enkele andere zaken:
- Draag geen make-up, nagellak en sieraden;
- Bij acryl- of gelnagels moet er aan beide handen 1 vingernagel vrij zijn van acryl of nagellak;
- Smeer je van te voren niet in met bodylotion, dit bemoeilijkt het aftekenen van het te opereren gebied.

Plastisch chirurg Michel Cromheecke heeft zich gespecialiseerd in borstchirurgie, waaronder borstverkleiningen
Plastisch chirurg Michel Cromheecke heeft zich gespecialiseerd in borstchirurgie, waaronder borstverkleiningen

4. De operatie

Op de dag van opname word je nuchter verwacht in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg. Na het parkeren van je auto kun je je aanmelden bij de receptie. Neem je identiteitsbewijs mee! Na het maken van een patiëntenpas zal je worden begeleid naar de afdeling Pre Operatieve Screening waar de anesthesie medewerker de gezondheidsvragenlijst met je doorneemt en enkele metingen verricht.

Hierna word je opgenomen door de verpleegkundige van de afdeling chirurgie. Pas op het laatste moment zal je met je bed naar de operatie afdeling worden gebracht. Daar neem je op de holding de operatie nog een keer door met de plastisch chirurg en zal hij de borsten aftekenen. Ook zal hier de anesthesist kennis met je maken, die tijdens de operatie verantwoordelijk is voor jouw narcose.

Een borstverkleining duurt ongeveer twee uur.

Door de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel inclusief de huid verwijderd, er wordt een nieuw kleiner model borst gevormd en tevens zal de tepel verplaatst en indien gewenst verkleind worden.
De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal en tenzij een inwendige hechting wordt toegepast zal het hechtmateriaal tussen een à twee weken worden verwijderd. 

Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst. Op de foto's hieronder is de plaats van de littekens goed te zien.

Na de operatie is het nog even uitslapen op de recovery voordat de verpleegkundige je weer naar je kamer terug brengt. Op de recovery lig je aan de hartbewaking monitor. De plastisch chirurg zal dan al even kort vertellen hoe de operatie verlopen is, maar meestal herinner je daar even later niet veel meer van. De plastisch chirurg neemt daarna ook contact op met jouw thuisfront om te laten weten hoe de operatie is verlopen. Later op de dag komt hij nog een keer bij je langs op de afdeling om te kijken hoe het met je gaat en je e.e.a. over de nazorg te vertellen. 

In de regel mag je in de loop van volgende ochtend weer naar huis, als je door de plastisch chirurg ontslagen bent.
Let op! Je mag niet alleen naar huis, je bent mogelijk niet fit en alert genoeg om zonder begeleiding aan het verkeer deel te nemen.

Voor & na foto's van een borstverkleining

Borstverkleining door plastisch chirurg Michel Cromheecke. Voor de operatie (links) en 8 weken na de operatie (rechts)
Borstverkleining door plastisch chirurg Michel Cromheecke. Voor de operatie (links) en 8 weken na de operatie (rechts)
Borstverkleining door plastisch chirurg Michel Cromheecke. Voor de operatie (links) en 8 weken na de operatie (rechts)
Borstverkleining door plastisch chirurg Michel Cromheecke. Voor de operatie (links) en 8 weken na de operatie (rechts)

5. Het herstel

Voor een vlot herstel zorg je ervoor dat je jezelf kunt ontzien de dagen en weken na de operatie. Je mag enkele dagen na de operatie alles weer doen, maar dit zal lang niet altijd meteen lukken! Je voelt zelf goed wanneer je je lichaam weer (zwaarder) kunt belasten en wanneer je weer kunt gaan sporten. Sauna en (zwem)bad zijn weer toegestaan als alle wondjes goed geheeld zijn.

Als je een buik- of zijslaper bent, kan je de eerste nachten soms wat moeilijk slapen, omdat het liggen op je rug waarschijnlijk het meest prettig is. We adviseren om je hoofdeinde iets omhoog te zetten, of een extra hoofdkussen te gebruiken, zodat je comfortabeler ligt. Het slapen op de zij is overigens niet verboden.

Het is vaak prettig om de eerste weken na de operatie een beha te dragen. Omdat je oude beha's niet meer passen en je van te voren nog niet precies weet welke cupmaat je krijgt, ontvang je van Zipper Clinics een compressiebeha. Deze beha heeft een voorsluiting en in verband met de wonden een elastische band aan de onderzijde in plaats van beugels.
Draag deze beha alleen als je dat prettig vindt, het is niet verplicht om deze beha te dragen.

Van te voren hebben we al een afspraak gemaakt voor je eerste controle. Deze vindt doorgaans binnen een week na de operatie plaats, in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is. Tijdens dit bezoek worden de pleisters en niet oplosbare hechtingen verwijderd. Dit is niet pijnlijk en je mag na afloop alleen naar huis.

Je ontvangt van ons vaseline, die je na de eerste controle gaat gebruiken als de pleisters verwijderd zijn. Deze vaseline houdt de huid soepel en helpt de littekens genezen. Vaseline is de beste littekencrème.

De compressiebeha die je na een borstverkleining van ons ontvangt, is bij de prijs inbegrepen. Het staat je echter vrij om geen beha of een andere beha te dragen. Het eindresultaat is niet afhankelijk van de beha.
De compressiebeha die je na een borstverkleining van ons ontvangt, is bij de prijs inbegrepen. Het staat je echter vrij om geen beha of een andere beha te dragen. Het eindresultaat is niet afhankelijk van de beha.

6. Risico's en complicaties

Het optreden van een bloeding in de borst direct na de operatie kan voorkomen. De kans op een nabloeding is gelukkig klein en het kan goed opgelost worden. De kans op een infectie is ook klein en kan tevens goed behandeld worden.

Houd er rekening mee dat de wonden lang tijd nodig hebben om te genezen. Vaak vier tot zes weken.

Soms kunnen door doorbloedingsstoornissen van de tepel en tepelhof delen hiervan verloren gaan (necrose). Dit is zeldzaam en kan vaak naderhand grotendeels gecorrigeerd worden. Stoppen met roken verkleint de kans hierop.

Ondanks dat de littekens en de symmetrie vaak niet perfect zijn is de tevredenheid van vrouwen na een borstverkleining vaak zeer groot. Langdurig bestaande klachten zijn meestal grotendeels verdwenen.

7. Resultaat

Na de ingreep zullen de borsten kleiner, lichter en steviger zijn. Het is niet altijd mogelijk om de borsten volledig symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan je had verwacht, ondanks dat de plastisch chirurg zoveel mogelijk rekening probeert te houden met jouw wensen.

Verder is het belangrijk om te weten dat:
- Door sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, het uiteindelijke model mogelijk anders wordt dan vlak na de correctie. Bij een borstverkleinende of verstevigende operatie wordt geen correctie verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug).

- Verslapping die eenmaal begonnen is, ook na deze vormverbeterende operatie zal doorgaan. Het kan het aanvankelijke resultaat op den duur nadelig beïnvloeden. Door aankomen in gewicht, door zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten ook weer zwaarder worden.

- Het uiteindelijke aspect van de littekens bij een borstverkleining niet geheel voorspelbaar is. Vooral waar deze ver in de richting van de oksels doorlopen, kunnen ze dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden neemt de gevoeligheid echter weer af, ze worden dunner en witter, maar kunnen ook breder worden. De littekens zijn ook op langere termijn vaak nog goed zichtbaar.

We vinden het erg belangrijk dat je tijdens het consult voorafgaand aan de operatie door de plastisch chirurg uitvoerig wordt voorgelicht over wat er van bovenstaande informatie van toepassing is op jou.

Direct een afspraak maken voor een gratis consult

8. Prijzen

Borstverkleining € 4995,00
Prijzen zijn inclusief narcose, overnachting, compressiebeha en alle geleverde voor- en nazorg.

In verband met langere duur van de operatie/ extra (na)zorg en groter risico op complicaties gelden er toeslagen voor patiënten met een BMI hoger dan 28, diabetes en bariatrische patiënten. Zie prijslijst

9. Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een borstverkleining wordt mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens een consult kan door de plastisch chirurg worden vastgesteld of je voldoet aan de criteria. 

Wanneer je voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar, zal de chirurg je hierop wijzen tijdens het consult. Het vervolg van het traject kan dan niet bij Zipper Clinics plaatsvinden, omdat Zipper Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars. Wél is het mogelijk om het behandeltraject bij dezelfde plastisch chirurg te vervolgen in het ziekenhuis in Hardenberg. We zullen je dan na het consult verwijzen het Saxenburgh Medisch Centrum, waar plastisch chirurg Michel Cromheecke tevens werkzaam is.
 

Direct een afspraak maken voor een gratis consult

Ervaringen van andere patiënten

Op ZorgkaartNederland.nl vind je talloze recensies van patiënten die zich bij Zipper Clinics hebben laten opereren. ZorgkaartNederland is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland en is een onafhankelijk en betrouwbaar platform: de geregistreerde zorgverleners kunnen de waarderingen op geen enkele manier manipuleren. De betrouwbaarheid is onderzocht door het Talma Institute.
Alle bij Zipper Clinics behandelde patiënten ontvangen van ons een uitnodiging om ons te waarderen op deze website.

zorgkaartnederland

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.5/10 - 609 beoordelingen