Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Ontfillen!

Gepubliceerd op 28 januari 2016
Ontfillen!

'Soms moet je een rimpel gewoon laten zitten om aantrekkelijk te blijven'

Hoewel tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur in handen van deskundige behandelaars veilig en effectief kunnen zijn, zien we tegenwoordig steeds meer patiënten die door de jaren heen, veel te veel fillers hebben gebruikt. Resultaat is vaak een opgeblazen, strakke, wasachtige huid, die niet meer natuurlijk, laat staan aantrekkelijk, aandoet.

Fillers hebben zeker een meerwaarde binnen de esthetische chirurgie, maar zijn bedoeld voor subtiele verbeteringen. Niet voor het inspuiten van grote volumes, om maar aan een operatieve correctie te ontkomen. Ik zie hiervan steeds meer negatieve voorbeelden bij “Bekende Nederlanders” maar ook bij cosmetisch artsen zelf. Glad en strak heeft op een gegeven moment niets meer met “aantrekkelijk” te maken. Lachrimpels bijvoorbeeld, geven je juist een sympathieke en vrolijke uitstraling. Vooral niet teveel aan doen!

De meeste fillers in Nederland worden door basisartsen aangebracht. Deze artsen hebben vaak niet meer dan een dagcursus gevolgd en noemen zich vervolgens cosmetisch arts. Daar zij om esthetische problemen te behandelen slechts de injectiespuit (met filler of botuline toxine) ter beschikking hebben, proberen zij daar elk probleem mee op te lossen. Ook die waar een chirurgische correctie (onderooglidcorrectie, midfacelift, facelift, halslift) veel verstandiger was geweest. Door volumeverlies en elasticiteitsverlies ontstaat verslapte en afhangende huid met plooi en rimpelvorming. Natuurlijk zou het mooi zijn als je deze gevolgen van veroudering in het gelaat met alleen fillers en botuline toxine op zou kunnen lossen. Maar helaas is dat niet zo. Op een enkele uitzondering na, behandelen cosmetisch artsen veel te lang met fillers en botuline toxine. Met als gevolg dat hun cliënt steeds grotere hoeveelheden nodig heeftt: er lijkt geen weg meer terug.

Binnen mijn kliniek geef ik de afgelopen jaren steeds meer het advies om te “ontfillen”. Voorlopig geen fillers meer gebruiken dus, hoogstens een beetje botuline toxine. Na verloop van tijd beoordeel ik het gelaat samen met de cliënt opnieuw en maken we een goed werkend en duurzaam plan. Hierbij worden alle bewezen effectieve mogelijkheden besproken: van huidtherapie en peelings tot chirurgie (waaronder lipofilling). Ook hyaluronzuurfillers en botuline toxine komen daarbij aan bod. Maar wel met mate.
Op deze manier is het mogelijk om natuurlijk ouder te worden en er op hoge leeftijd aantrekkelijk uit te blijven zien. Dat ik daarom regelmatig adviseer om een rimpel vooral te laten zitten, spreekt nu voor zich.

Michel Cromheecke, plastisch chirurg

Stel hier je vraag over injectables aan Michel

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.5/10 - 737 beoordelingen