Welkom bij Zipper Clinics!

  • Échte deskundigheid op het gebied van esthetische behandelingen
  • Ruim 20 jaar ervaring, meer dan 20.000 operaties
  • Veilige, wetenschappelijk bewezen technieken

Getextureerde borstimplantaten

Gepubliceerd op 4 april 2019

Informatie met betrekking tot (macro)getextureerde borstimplantaten

Op verzoek van de minister van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) haar leden -de plastisch chirurgen- geïnstrueerd, hangende een onderzoek van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu, geen (macro)getextureerde borstimplantaten bij patiënten meer te plaatsen.
Hieronder wordt uitgelegd waarom dit is gebeurd.

Getextureerde implantaten zijn implantaten met een ruwe buitenkant. Deze ruwe buitenkant zou er voor moeten zorgen dat implantaten beter op hun plaats blijven zitten en er minder hinderlijke kapselvorming op zou treden.
Onderzoek van de afgelopen jaren laat zien dat bij het gebruik van getextureerde implantaten er een zeer kleine kans bestaat op het ontwikkelen van een vorm van lymfklierkanker (BIA-ALCL). Deze zeldzame vorm van kanker zou, met de kennis van nu, bij één op de 7000 patiënten met zo’n implantaat voorkomen. Het lijkt er verder op dat bij niet-getextureerde implantaten (zogenaamde gladde implantaten) ALCL eigenlijk niet voorkomt.

ALCL komt ook voor bij patiënten die geen borstimplantaat hebben, maar lijkt vaker voor te komen indien een borstimplantaat aanwezig is. Soms presenteert de ziekte zich door het ontstaan van een groter wordende knobbel in de borst. Vaker ontstaat de ziekte door het vormen van vocht rond het implantaat die een duidelijke zwelling van de gehele borst geeft. Dit vocht kan onderzocht worden om te zien of het ALCL betreft.
We weten dat vochtvorming rond het implantaat wel vaker voorkomt ('laat seroom' genoemd) en vaak betreft het dan ook geen ALCL.
Mocht het onderzoek uitwijzen dat dit wél het geval is dan kan het behandeld worden door het verwijderen van het implantaat inclusief het omgevende kapsel. Het lijkt erop dat deze behandeling in meer dan 95% van de gevallen tot volledige genezing leidt.

Zipper Clinics plaatst al jaren slechts “gladde” borstimplantaten en geen getextureerde implantaten. De reden hiervan is dat deze modernere gladde implantaten van het merk Motiva duidelijk minder kapselvorming geven en natuurlijker aanvoelen. De reden is dus expliciet niet omdat wij getextureerde implantaten als onveilig beschouwen.

Zipper Clinics is van mening dat getextureerde implantaten ondanks de kleine kans op het vóórkomen van BIA-ALCL nog steeds erg veilig zijn. Er is geen enkele reden om je zorgen te maken indien je getextureerde borstimplantaten hebt. Wél is het verstandig om, mocht je klachten van een knobbel in de borst hebben of ervaren dat de borst (snel) groter wordt, een plastisch chirurg te consulteren.

Voor verdere informatie hierover raden we je aan om de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie te bezoeken.

logo nvpc

Menu

X
Beoordeling door klanten: 9.5/10 - 549 beoordelingen